Що таке система ПроЗорро та для чого вона потрібна

Використання системи ПроЗорро для проведення державних закупівель, комерційних аукціонів, малої приватизації та інших схожих процедур – це вже досить розповсюджена практика. На сьогодні, саме цей механізм дає змогу чітко контролювати процес торгів та гарантувати всім учасникам рівні умови, коли вони можуть складати конкуренцію будь-яким користувачам, незалежно від їх репутації та фінансових можливостей.

Якщо говорити більш детально, то ПроЗорро – це певна електрона база даних, що дозволяє проводити різні форми торгів на єдиних умовах для всіх користувачів. 

Один з цікавих моментів стосується того, що підключитися безпосередньо до цієї бази даних ви не зможете. У потенційних користувачів є можливість обрати один з електронних майданчиків, що дозволить брати участь у всіх аукціонах та торгах. Для прикладу, це може бути українська енергетична біржа, що вже давно зарекомендувала себе позитивною репутацію і величезним переліком напрямків в торгах.

Ви маєте можливість перейти за посиланням https://www.ueex.com.ua/rus/presscenter/news/vo-lvove-auktsion-po-prodazhe-neobrabotannoj-drevesiny-prohodit та більш детально ознайомитися з лотами з продажу деревини, нерухомого майна, електроніки й тому подібними напрямками в закупівлях.

Що таке прозоро і як ця система працює

Як вже згадувалось раніше, мова йде про базу даних, яка дає змогу зберігати інформацію про всі аукціони на довгостроковому проміжку часу. При цьому, даний механізм виступає контролюючим органом, що дозволяє запобігати виникненню спірних ситуацій та махінацій, пов’язаних з визначенням переможця та іншими важливими питаннями.

Варто брати до уваги той момент, що самі закупівлі, що проводяться на електронних майданчиках під наглядом системи ПроЗорро, можуть бути допороговими та надпороговими.

Говорячи про допорогові закупівлі, учасникам потрібно виконати елементарні дії — це реєстрація на одному з електронних майданчиків та створення відповідного оголошення, заповнивши при цьому всі відповідні поля та додавши до тендерного пакету всі відповідні документи.

Далі, згідно умов та вимог, прописаних системою ПроЗорро, визначається 4 основних етапів, на основі яких і проводяться всі закупівлі, аукціони й інші типи торгів:

  1. Уточнення – в учасників є можливість анонімно задати певні питання, що мають безпосереднє відношення до тендерів, документів, умов та вимог. На те, щоб уточнити всі спірні моменти дається рівно 24 години. У випадку, якщо мова йде про торги, сума яких перевищує 50 тисяч гривень, то на вирішення всіх питань дається 3 дні;
  2. Відправлення пропозицій – вже на цьому етапі в учасників немає можливості задавати питань. Що стосується часових рамок, що відводяться на подачу заявок – це залежить безпосередньо від замовника. Він має можливість самостійно визначати цей термін;
  3. Проведення аукціону – основна особливість такого формату полягає в тому, що інформація про учасників залишається закритою до тих пір, доки не закінчиться час на відправлення заявок. Зазвичай, аукціон складається з 3-х основних раундів і на кожному етапі в учасників є можливість змінювати свою пропозицію;
  4. Визначення переможця – далі, вже в автоматичному режимі система буде обирати учасника, що запропонував найбільш економічно вигідні умови.

Завдання системи ПроЗорро у всій цій процедурі – це контроль та перевірка того, наскільки прозорими були дії кожного учасника. Відповідно, визначення якихось порушень або ж невідповідності визначеним критеріям – це серйозний привід для дискваліфікації учасника.

Закон про прозоро – що це і про що в ньому говориться

Беручи участь в електронних торгах, варто пам’ятати про те, що така можливість з’явилась у людей в 2015-му році, коли вперше вступив в силу закон про публічні закупівлі. 

З самого початку, створення системи ПроЗорро мало відношення виключно до державних структур, організацій та муніципальних установ.

Згідно прийнятого закону, всі закупівлі, які проводяться цими установами та в яких фігурують державні кошти, повинні обов’язково проводитися через систему ProZorro.

Головна мета введення закону – це мінімізація корупційної складової та гарантування рівних умов для всіх учасників, які мають намір виконати державне замовлення.

Більш ніж за 5 років система ПроЗорро досить серйозно змінилася і тепер, користуючись акредитованими електронними майданчиками, ви маєте змогу брати участь не тільки в державних замовленнях, але й в звичайних електронних торгах.

Варто зазначити, що сам закон, що було прийнято ще в 2015-му році постійно допрацьовується. В нього вносяться відповідні поправки, що дозволяє йому залишатися актуальним й робити процес закупівель ще більш зручним та прозорим.